Eylül 04, 2010

Plaka

Plaka levha olarak kullanılan ince metale verilen ad. Yunanca kökeninde birkaç farklı anlam daha taşısa da benim bildiğim/kullandığım tanım bu. Plaka deyince ilk aklıma gelen şey ise arabaları numaralandırmak ve sınıflandırmak için kullanılan levhalar. Türkiye'de, ilk 67'si alfabetik sıraya göre olmak üzere, 81 il için numaralar var. Başka ülkelerde de aynı şekilde sınıflandırmalar yapılmakla beraber, bu işi genelde şehirlerin/bölgelerin baş harfleriyle yapıyorlar.
Plakaların numaralandırılması bilmem kaç yılının bilmem ne ayında bilmem ne trafik şeysi tarafından yapılmış olsa gerek. Ülkedeki il sayısı ileride yüzü geçmeyeceğini düşündüklerinden olsa gerek, iki basamaklı sayılar kullanılmış. İllerin isimleri yerine numaralar kullanılması da sanırım Hitler tadında bir adamın görüşüydü. Adamlar insanları numaralandırıyor, biz şehirleri numaralandıralım noolacağımış demiş olabilir bıyık altından.
Herneyse, bu numaralandırma işi kafama yatmasa da, bu numaralara sahip çıkan çılgın halk benim ilgimi çeken asıl taraf. Evet o numaralar verilmiş bir şekilde, ama bu olayı sahiplenmeyi tam çözebilmiş değilim. Şöyle ki Trabzon'da Trabzonspor maç yaparken 61. dakikada insanlar çıldırıyor, bir aksiyon oluşuyor. Aynı şey Bursa'da 16, Eskişehir'de 26. dakikalarda yaşanabiliyor. Trabzonlu futbolcular 61 numaralı formayı giyiyor, ben ise dünyanın herhangi bir yerinde 61 numaralı formayı giyen futbolcu sayısının oldukça az olduğunu düşünüyorum. Hakan Şükür 54 numaralı formayı giymişti Inter'de, hatta abarttı 9 numaralı forma dolu ve 5+4=9 ve Sakarya'nın plaka kodu da 54 (bence burada yuh demeliyiz). Sabri var Galatasaray'da, o da 55 giyiyor (evet Samsunlu). Bu mantıkla gidersek Aydın'dan muhteşem forvetlerin, Adana'dan da kalecilerin çıkması gerekir diye düşünüyorum. Kaldı ki 10 numara denilen oyun kurucu forvet arkası maestroların da Balıkesirli olması gerekir.
Plakalar insanların kimliği gibi ayrıca. asiboy_06@hotmail.com olarak alınan bir mail adresinin başka bir nedenini göremiyorum çünkü. Şifrelerde de bu plaka numarasına yer verilir. 12-15 yaşlarında bolca Counter Strike oynadım internet kafelerde. Samsun'da olduğumuzdan kullanıcı ismi "Sniper55", "Delici55", "Pusu55" veya "55abri" olan oyuncular karşıma çıkanlardan bazılarıydı.
Bu plaka numarası sahipleniciliğini gördüğüm başka bir yer de araba yazıları. En çok dikkatimi çeken "Mekan 34, Vatan 53" tadında insanı güldüren yazılar. Hatta bir zamanların furyası, Ankara havalarına da konu olmuştur bu plaka kodları. Cemre Parkı isimli nadide eser de şair şöyle der:
Demet'in Cemre Parkı,
Otelden yoktur farkı.
Yanlış olmaz ablası,
Plaka 06.


Hayır benim asıl anlayamadığım taraf ise daha değişik. Tamam plakaları seviyorsun. Numaralanmış olmayı da seviyorsun. 54'ten 9 yapmayı, 61. dakikada horon tepmeyi, çok matah bir şehirmiş gibi Samsun'un plaka numarasını sırtında taşımayı düşünüyorsun. Sayılarla aran iyi. O zaman Devlet Bahçeli'ye kızmayacaksın, o adama gülmeyeceksin. Adam da aynı ekolden geliyor. O da 40'ı bulmaya çalıştı ve buldu. Unutmamak gerekiyor, 2009'daki sıfırları atıp elimizdeki kalan sayı 29'un basamak değerini ve sayı değerini toplarsak 40 yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder